Chinese kruiden

Chinese kruiden

Al duizenden jaren worden kruiden in de natuurgeneeswijzen gebruikt, zo ook in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De Chinese Kruiden Geneeskunde is een onderdeel van de TCG die hoofdzakelijk planten als bestandsdeel gebruikt. Een ander onderdeel van de TCG is de acupunctuur. De TCG is de basis waarbij acupunctuur en de kruidengeneeskunde onderdelen zijn. De therapeut zal bepalen acupunctuur dan wel kruiden of beide disciplines in te zetten.

De Chinese kruiden worden al duizenden jaren gebruikt waarbij de Chinezen deze kennis uitermate goed gedocumenteerd hebben. Zo is er van elk kruid niet alleen bekend wat ze doet, maar onder andere ook op welke meridiaan ze werkt en welke temperatuur ze heeft. Kruidenformules die al honderden jaren oud zijn, zijn nog steeds actueel en worden vaak gebruikt.

Er is veel onderzoek gedaan, en nog steeds vinden er onderzoeken plaats naar de farmacologische en klinische mogelijkheden van de TCG. Deze nieuwe gegevens en de gegevens van vertalingen van oude geschriften geven nog steeds nieuwe inzichten in ziektebeelden en nieuwe formules. Door de Westerse geneeskunde te betrekken bij deze nieuwe inzichten groeit onze kennis van de Chinese kruiden nog dagelijks.

Omdat de basis van de kruidengeneeskunde hetzelfde is als die van de acupunctuur, geldt dat de wijze van diagnostiek gelijk is aan die van de acupunctuur, als ook het brede scala aan klachten en aandoeningen waarvoor het voorschrijven van kruiden kan worden ingezet. De kruiden worden in speciale apotheken voor u op maat gemaakt naar de voorgeschreven receptuur. U krijgt de kruiden desgewenst in pil of poedervorm thuisgestuurd waarbij u bij aflevering de rekening krijgt voor de kruiden. Voor kinderen zijn er drankjes beschikbaar. Op regelmatige basis, maar veel minder frequent dan bij de acupunctuur, houdt u overleg met de therapeut over de effecten en eventuele aanpassingen.